Lite Historik

Lite musikhistoria

Börje Andersson gitarr och sång.

 

1961. The Starfighters.

Det hela började med The Starfighters. Bandet spelade som alla svenska band på den tiden musik av The Shadows, Cliff Richard, Elvis, The Violents, The Spotnicks etc. Första spelningen var på Vidablicks ungdomsgård i Norrköping 1962. Nervöst. Gruppen vann en popbandstävling sedan fortsatte det av bara farten på fritidsgårdar och folkparker runt om i mellansverige. Stort för ett gäng femtonåringar.

Jörgen Lundell, Lennart Högström, Curt Berg, Leif Pettersson o Börje Andersson.

 

Klicka på första bilden för bildgalleri.

1964. The Tigers och Jane Swärd

Turnerade med gruppen under ett år. Sjutton år gammal och helt oerfaren. En fantastisk och lärorik tid med konserter i hela Europa. Tigers spelade bara utomlands vid den tiden. Bl.a. DDR, Spanien, Israel och Bulgarien. Gjorde TV i Spanien och DDR. Gruppen gjorde dessutom en singel i DDR förutom en lång konsertturne. Bandet gästspelade en månad på Europas största varite' Fredrichstatd Palast (tretusen sittplatser) i Östberlin. Häftigt. Medverkade i Radio Syd och Radio Nord. Kult. The Tigers största hit i Sverige var Plättlaggen (instrumentalt) Polydor. Jane Swärd var vid den här tiden etablerad sångerska i Tyskland. Hon vann en stor schlagerfestival i Rostock och gav ut skivor som sålde bra.

Bengt Hjärtström trummor. Börje Andersson. Leif Andersson, Jane Swärd, Benny Wagnberg

Fredrichstadt Palast Berlin 1964. Tretusen platser. Fullt varje kväll.

Stående ovationer.

 

Barcelona 1964. Blonderat hår.

 

TV från DDR 1964. Att detta finns bevarat är en kulturgärning.

Singel inspelad och utgiven i Sverige 1962 av Polydor med The Tigers.

Singel inspelad och utgiven i DDR 1963 av Amiga med The Tigers.

Klicka på första bilden för bildgalleri.

1965. The Tramps

Var nu betydligt "äldre" hela nitton år. Nu var dom engelska banden förebilder. Beatles, Searchers etc. The Tramps turnerade i hela Sverige och spelade bl.a på klassiska Cue Club i Göteborg. Gruppen hade en egen fanclub. Var en vända i Jugoslavien 1965 där bandet gjorde en lång konsertturne och två EP skivor. Att turnera utomlands var ovanligt och blev mycket omskrivet i svensk press. Hemma i Sverige gjorde gruppen en singel 1966 på skivmärket Swedisc.

Jörgen Lundell, Curt Berg, Börje Andersson o Lennart Högström.

EP inspelad och utgiven i Jugoslavien 1965 av Radio Televizia Beograd.

Singel inspelad och utgiven i Sverige 1966 av Swedisc.

Klicka på första bilden för bildgalleri.

2016 Michael B Tretows demoinspelningar från 60-talet.

Denna samling innehåller demotejper som Tretow spelade in på 1960-talet i sitt pojkrum på Kungsgatan i Norrköping och blir en viktig pusselbit i svensk pophistoria. Han byggde egna ekomaskiner av pianotrådar och spelade in både sig själv och lokala band. Låtar med The Tramps, The Mixers och Scarlett Ribbons.

Utgivningen av skivan firades med en konsert på Dynamo i Norrköping. Medverkande var The Tramps, Scarlett Ribbons, The Mixers. Konserten gästades av Michael B Tretow och Owe Midner.

 

Nedan The Tramps 2016.

Curt Berg, Jörgen F Lundell och Börje Andersson

1968 Goyazz orkester

Dans och nattklubbsorkester. Detta var innan dansbandsmusikens intåg. Spelade mycket på Baldakinen runt om i landet, Lorry i Stockholm etc. Många Norrköpingsbor kommer ihåg Goyazz orkester på klassiska krogar som Druvan, Storan, Standard Hotell och Terassen.

Bandet bestod av Leif Ållen bas, Jörgen Haag saxofon, Jörgen "Goya" Granberg piano dragspel, Roland Holmqvist trummor, Börje Andersson gitarr

Fr.v Leif Ållen, Jörgen Haag, Roland Holmqvist, Börje Andersson,

sittande Jörgen "Goya" Granberg.

Strömsholmen i Norrköping 1968.

1969 New Vagabonds

Husband Palace nattklubb i Norrköping under ett antal år. Kompade gästande artister som uppträdde i nattklubben. Strand Palace som det då hette var öppet sju dagar i veckan. Mycket jobb men väldigt lärorikt. Wallmansägda Knäppingen i Norrköping var också ett stamställe. Bandet spelade också en del i Köpenhamn där svensk TV av en tillfällighet uppmärksammade gruppen. Detta resulterade i en del TV framträdanden. Stort på den tiden.

Lennart Högström, Börje Andersson, Roland Holmqvist.

Ett av dom första TV programmen i färg. Kommer inte ihåg

vad det hette.

 

Klicka på första bilden för bildgalleri.

1973 Sigges All Stars

Bandet spelade mycket på Palace och Knäppingen i Norrköping och turnerade en del bl.a. i Danmark. Jazzbacillen hade slagit till och repertoaren innehöll en mix av New Orleansmusik, swing, rock'n roll, gamla schlager. En udda orkester som svängde otroligt bra.

Leif Andersson trummor, Jörgen Haag

klarinett och sax. Leif Ållen bas,

Börje Andersson gitarr och banjo.

1979 Liverpool

Efter några år som frilansmusiker var jag med och bildade Liverpool 1979. Bandet bildades för att spela endast Beatlesmusik. Det var lite av en mission. Var medlem till 1989. Under dom första åren gjorde bandet c:a 250 skolkonserter runt om i landet. Det var spännande och nervöst dom första gångerna. Hur skulle Beatles musik fungera på en yngre publik? Beatles var ju lite mossigt. Det blev stor succe' med stående ovationer på varje konsert. Dom mest överraskade var vi. Det visade sig att låtarna fungerade lika bra på den yngre som den äldre publiken. Discotek och klubbar började höra av sig och bandet blev snart etablerat och medverkade i TV och Radio. Gästade ett stort Beatleskonvent i Amsterdam. Spelade mycket på Engelen, Mosebacke och Glädjehuset i Stockholm. Gruppen gjorde succe' överallt. Det var en hetsisk men fantastiskt rolig tid. Orkade tio år. Bandet lever fortfarande vidare i högönsklig välmåga. Det visar hur starka Beatles låtar är.

Börje Andersson, Kent o Stefan Szwonder

sittande Roonie Roos.

Klicka på första bilden för bildgalleri.

SVT hade införskaffat rökmaskin och den använde man med besked.

Bland all röken kan man skymta Lasse Fagerlund, Stefan Szwonder, Börje Andersson och Kent Szwonder. Undrar hur bildproducenten tänkte?

1991 P.U.B

Pelle, Uffe och Böcka. Husband på Göstas Pub i Arkösund i början på nittiotalet. Spelade också på Arkösunds Hotell. Repertoaren var en salig blandning av hits och sommarlåtar.

Pelle Lundblad, Uffe Lundblad och Börje Andersson.

Janne Lekström trummor, sång och gitarr.

 

1972. High Pressure

Började som trummis med High Pressure. Är egentligen trummis men har alltid sjungit. Bandet spelade på fritidsgårdar och klubbar runt om i mellansverige. Gruppen bestod av nio man. Förebilderna var Blood Sweat and Tears.

 

Sju kronor kostade biljetten.

 

1975. Arbisteatern i Norrköping. Spelade i orkestern under ett antal år. Musikaler och operetter. Första uppsättningen var Can Can. En lärorik tid.

Janne Lekström och Berit Malmqvist.

Klicka på första bilden för bildgalleri.

Arbisteatern på besök i Grekland.

1976. Exclusive Blend.

Bandet hade blåssektion. Förebilden var "Chicago". Gruppen spelade på fritidsgårdar, studentnationer 0ch klubbar runt om i landet bl. a. på Beach Club i Tylösand.

Exclusive Blend 1977. Janne Lekström t.v.

Exclusive Blend 2013. Bandet återförenas varje sommar på Cafe´Ro strax utanför Norrköping.

Inspelat 1979. Exlusive Blend.

Klicka på första bilden för bildgalleri.

UPA 1980. Utan Personligt Ansvar.

Det var Lennart Pohlhammar som döpte bandet och gruppen spelade ofta på Palace i Norrköping. Lasse Sällqvist var sångare och frontfigur. Repertoaren innehöll allt från Cornelis till Frank Sinatra arrangerat på ett eget sätt. Bandet spelade också mycket i Stockholm.

Lasse Sällqvist, Janne Lekström, Janne Andersson o Lasse Pettersson

Inspelat live på Palace Teaterbaren 1985.

 

1986 Dansons med Ludgo-Pelle.

Mogendansband som turnerade på mogendansställen runt om i landet.

Ludgo-Pelle rikskänd för sin tungstep.

Nya ddrums.

 

1988 Bosse Franks orkester.

Dansorkester som spelade på dansställen och krogar. Bandet sammarbetade ibland med Ludgo-Pelle. Spelade in skivor och turnerade.

 

Ludgo-Pelle tungsteppar.

Klicka på första bilden för bildgalleri.

 

Frilansade också en del. Bl.a. i Cafe´Norrköpings husband.

Cafe Norrköping 1991.

1991 Simons

Dansorkester som turnerade flitigt. Bodde i turnebussen större delen av året. Bandet gav ut skivor och medverkade i TV. Två saxofoner gav ett speciellt sound som var populärt bland danspubliken.

Janne Lekström tvåa från höger.

Klicka på första bilden för bildgalleri.

Nedan: Janne Lekström på sång och trummor.

Börje Andersson 0706-84 10 50 Janne Lekström 0705-91 96 01